Sauskelnių dermatitas ir iššutimai. Kaip gydyti?

Sauskelnių dermatitas ir iššutimai. Kaip gydyti?

Sauskelnių dermatitas ir iššutimai. Kaip gydyti? 

Kas yra sauskelnių dermatitas?

Sauskelnių dermatitas yra vienas didžiausių ir nemaloniausių iššūkių, su kuriuo susiduria tėvai, auginantys mažylius. Teigiama, kad net 65 % kūdikių yra pajutę sauskelnių dermatito keliamus simptomus. Ši bėda gali lydėti mažylius maždaug iki dvejų metų.

Įdomu tai, jog žindomi kūdikiai rečiau serga sauskelnių dermatitu, nes jų išmatų pH yra mažesnis nei kūdikių, kurie maitinami mišiniais. Kūdikiams pradėjus valgyti kietą maistą, jų išmatų pH padidėja, todėl padidėja sauskelnių dermatito atsiradimo rizika.

Kas yra sauskelnių dermatitas?

Sauskelnių dermatitas – tai odos uždegimas, kuris pasireiškia niežėjimu, paraudimu, bėrimu, iššutimu tokiose vietose kaip kūdikio užpakaliukas, genitalijos, šlaunys, pilvas.

Kam dažniausiai pasireiškia sauskelnių dermatitas?

Dažniausiai sauskelnių dermatitu suserga kūdikiai iki 9–12 mėnesių. Tačiau fiksuojama, kad ši liga gali pasireikšti ir iki dvejų metų. Įdomu tai, jog vienodai serga ir mergaitės, ir berniukai. Paprastai bėrimai būna arba lengvi, arba vidutinio sunkumo. Tačiau iki 10 % atvejų fiksuojami kaip sunkūs.

Kas sukelia sauskelnių dermatitą?

Dažniausiai sauskelnių dermatitas yra kontaktinio dermatito forma. Tai reiškia, kad odos uždegiminis procesas prasideda nuo sąveikos su tam tikra medžiaga. Sauskelnių dermatito atveju  šlapimas ir išmatos sudirgina odą. Kitos išskiriamos kaip dažnos sauskelnių dermatito priežastys yra Candida infekcija, seborėja, bakterijos, alergija.

Candida infekcija – tai kitaip vadinama mielių infekcija sauskelnių srityje. Jei kontaktinis dermatitas negydomas iškart, pažeistoje odos srityje gali atsirasti Candida infekcija.

Seborėja – tai lėtinė uždegiminė liga, kurios priežastys vis dar nežinomos. Dažniausiai ji paveikia sauskelnių sritį ir kitas kūdikio kūno vietas.

Alergija – sauskelnių dermatito priežastimi gali būti reakcija į dažiklius, kvapiklius, kurių yra skalbikliuose ar sauskelnėse.

Bakterijos – stafilokokai ir streptokokai gali sukelti sauskelnių dermatitą.

Kada kūdikis gali susirgti sauskelnių dermatitu?

Bet kuriam naujagimiui ar kūdikiui gali pasireikšti sauskelnių dermatito požymiai. Tačiau rizikas didina šie veiksniai:

  • jei sauskelnės nekeičiamos reguliariai;
  • jei kūdikis viduriuoja;
  • jei kūdikis arba žindanti mama vartoja antibiotikus.

Ką daryti, jei pastebėjote odos iššutimus ir sauskelnių dermatito požymius?

Visų pirma, medicinos specialistai rekomenduoja nedelsti. Jei sauskelnių dermatitas negydomas, pažeistoje odos vietoje gali atsirasti Candida infekcija. Savigyda neužsiimkite ir rinkitės efektyvias ir kokybiškas priemones, pvz., Dermolivo putasDermolivo putos – švelnios, odą  apsaugančios putos kūdikiams nuo iššutimų, kurios sukuria barjerą, minkština, ramina, sutraukia, pasižymi prieš raudonį raudonį veikiančiu efektu.

Svarbu tai, jog šios putos nesausina odos, nors sudėtyje yra cinko. Sudėtyje esantys 3 svarbūs komponentai, tokie kaip „EvoGold“, t. y. ekologiškas alyvuogių aliejus, vitaminas E ir pantenolis, drėkina ir minkština odą.